Ung katolik

   

 

 

FIRMAND.DK er netstedet for katolsk firmelse i  Sankt Knud Lavard menighed i Lyngby.

 

E-mail:
kursus
<snabel-a>
firmand.dk

 

De fleste tilhører en minoritetsgruppe af den ene eller anden slags. Nogle er rødhårede, andre bor i Ålborg, nogle elsker dans, andre holder af vandreture. Når man er katolik har man en religiøs identitet, som ikke deles af flertallet i Danmark. I hele verden er der 1,2 milliarder katolikker, men i Danmark er vi kun 35.000. Det betyder, at man som katolik ofte vil være den eneste katolik i en gruppe af jævnaldrende, f.eks. i skolen, og man vil nogle gange møde en vis nysgerrighed efter, hvad det vil sige at være katolik. Sommetider kan man også opleve, at der er situationer, hvor man ikke har samme holdning som de fleste, og hvor de værdier, man har med fra familien eller kirken, kommer til diskussion. Det skal man ikke være bange for; tværtimod er holdninger og værdier noget der bør debatteres, så de står mere klart både for en selv og for andre - og så kan man jo faktisk også lære noget af en god diskussion.

Som ung katolik møder man de samme udfordringer med at blive ung og skulle tage stilling til voksenproblemer som alle andre unge. Der kan være kæresteproblemer, skolen er måske kedelig, og far og mor forstår ikke noget af det hele. Måske kommer man i tvivl om, at man er både grimmere og dummere end alle andre, og fremtiden med uddannelse og job kan virke helt skræmmende. Den slags spørgsmål er man ikke ene om, og det kan være godt at diskutere problemerne med andre, især mennesker som deler ens eget syn på tilværelsen. Mange af spørgsmålene har nemlig at gøre med helt grundlæggende værdier, som for en katolik udspringer af ens kristne tro.

Den katolske kirke er både verdensomfattende og meget gammel. Det betyder, at den både formidler det budskab som Jesus Kristus bragte til verden for 2.000 år siden, og at den har opsamlet en lang erfaring med alle de vigtigste spørgsmål i tilværelsen. Som ung katolik møder man ikke bare kirken i søndagsmessen, man kan også møde kirken i form af andre katolikker, der er samlet om netop det at være katolik. Danmarks Unge Katolikker (DUK) har en række lejre og andre arrangementer, hvor man kan møde unge katolikker. Bortset fra simpelthen at have det sjovt sammen, er det også en god mulighed for at diskutere de spørgsmål, som ens forældre og klassekammerater ikke rigtigt forstår.

Erfaringer med firmelsen

"Min firmelse, var noget helt specielt. Lidt ligesom dåben, men denne her gang, kunne jeg selv vælge. Vi var tolv på firmelsesholdet og vi havde alle sammen forberedt os godt, i et år, på firmelsesdagen, d. 3. juni 2006. Selvom det gik fint, er jeg sikker på, vi alle var nervøse. Jeg var den første der skulle firmes, og jeg var virkelig nervøs, men alligevel var jeg virkelig glad for det og det betød meget for mig, fordi man siger ja til sin tro, man vælger selv og siger ja til Gud. Det er nærmest et skridt videre i troen og i livet. Man bekender sin tro og at man er stor nok til selv at tage ansvar og stor nok til at kunne vælge.


Kursister, årgang 2006, med lærerne John-Erik Stig Hansen og Karlheinz Löhrer

Selvom man føler sig lettet bagefter, har man i virkeligheden fået en byrde. Man pålægger sig sin tro og skal stå fast ved den, og det kan være svært for nogen. Hvis man, fx ikke har nogen venner, kan alting virke forkert, fordi man ikke har nogen at snakke med, man føler ikke dem i klassen vil stole på en og man føler sig altid ensom. Så kan det være svært, at holde fast i sin tro. Men den rigtige vej er sjældent den nemmeste. Men Gud vil jo altid være der for en, uanset hvordan man ser ud, og hvor intelligent man er.

Den byrde jeg fik, da jeg blev firmet, virker ikke tung. Måske fordi jeg har mange venner, en god skole og jeg elsker min familie, men alligevel kan jeg stadig mærke den. Den betyder meget for mig. Jeg håber at de kommende firmander heller ikke vil synes deres byrde er tung; men på den anden side, så er Gud der jo, uanset om byrden er tung eller ej. Alt vi kan bede om er, at den må virke let, når vi mest har brug for det, og at Gud altid vil være der."

Sociale arrangementer for unge katolikker i Lyngby

Ud over DUK's arrangementer så er der en ungdomsklub i Lyngby for unge katolikker i alderen 8 til 16 år. Mange er nuværende eller tidligere firmander, og de mødes hver onsdag (uden for ferierne) kl 18-20 i Skt. Knud Lavards kirkes menighedssal. Klubben styres af de unge selv, men der er altid en voksen til at lave aftensmad til alle. Kom bare eller ring evt. til pater Allen for at høre nærmere (45 875 688).